top of page

MobiliteitsHUBs Vlaanderen Zeeland

 

Onderstaande tekst en illustratie betreft het concept projectvoorstel MobiliteitsHUBs Vlaanderen Zeeland

Deze webpagina is bedoeld ter onderbouwing van de vooraanmelding die op 31-3-2022 is ingediend binnen de Interreg openstelling.

Tevens dient deze pagina als informatie voor mogelijk geïnteresseerde partijen en verdere uitbreiding van het consortium gedurende 2022. 

​

Wilt u meer weten neem dan Contact met ons op.

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

Energietransitie mobiliteit & transport

Regionale gebieden worden steeds meer gekenmerkt door kleine stadskernen met daar tussen lege gebieden.

Doordat de regionale dienstensector grotere afstanden tussen kernen moet af leggen en openbaar vervoer geen reële optie is voor woon-werkverkeer, is er een groot aandeel aan (kleine) bestelwagens in woonwijken.

De transitie naar elektrisch vervoer zal op korte- en middellange termijn het snelst plaatsvinden binnen deze categorie voertuigen.

Met deze transitie naar zero-emissie elektrisch vervoer ontstaat er een snelle toename naar de vraag naar oplaadpunten binnen woonwijken.

Wanneer deze transitie niet wordt begeleid door het aanbieden van centrale faciliteiten heeft dit een negatief effect op de leefbaarheid en straatbeeld van woonwijken en dorpskernen.

Eveneens is het realiseren van oplaadpunten aan huis naarmate het aantal zero-emissie voertuigen toeneemt steeds onwaarschijnlijker, dit komt niet ten goede aan de snelheid van de energietransitie.

 

De verstedelijking van zowel Vlaanderen als Nederland hebben als gevolg regionale gebieden die niet dezelfde voorzieningen kennen als de stadskernen en tegelijkertijd een veranderende functie hebben.

Hierdoor neemt de leefbaarheid en bereikbaarheid verder af in regionale-/buitengebieden ten opzichte van stedelijke gebieden.

Om burgers in deze regio's gelijke kansen te bieden en ervoor te zorgen dat de energietransitie in deze gebieden minstens zo voorspoedig verloopt in stedelijke gebieden, is het van belang om integrale zero-emissie deelmobiliteitsoplossingen in de regionale gebieden te realiseren.

 

Impact netcongestie

Deze verstedelijking heeft tevens als effect dat buitengebied steeds meer gaan fungeren als recreatiegebieden, voor vrijetijdsbesteding vanuit de steden. 

Met als gevolg dat de regionale gebieden in Vlaanderen en Zeeland in de zomerperiode een grote toename van verkeersbewegingen kennen.

Naarmate de transitie naar zero-emissie mobiliteit steeds verder vordert zal hiermee ook de vraag naar laadinfrastructuur verder toe nemen.

Met als gevolg een sterke fluctuering in vraag naar oplaadpunten en energie gedurende het jaar.

Wanneer deze fluctuering niet gereguleerd wordt door de toepassing van slimme laadsystemen en energieopslag, heeft dit een negatief effect op de snelheid van de energietransitie in de regionale gebieden.

 

Tevens worden woonwijken met groot aandelen bedrijfsbussen vaak gekenmerkt door onderstations met lage capaciteit en huizen zonder ruimte/opritten voor laadinfrastructuur.

Hierdoor hebben midden- en lagere inkomens niet dezelfde mogelijkheden en kansen om mee te gaan in de energietransitie.

Leidend tot een groeiende economische en maatschappelijke achterstand.

 

Deelmobiliteitsoplossingen

Regionale gebieden worden gekenmerkt door een schaarste aan (duurzame) deelmobiliteitsoplossingen.

Waarbij, wanneer deze wel oplossingen wel aanwezig zijn, deze vaak ontworpen zijn op sterk verschillende situaties binnen stedelijk gebied en daarmee niet passend zijn binnen regionale gebieden.

 

Tevens betreft het hier vaak parallelle trajecten met een beperkte integraliteit.

Het ontbreek hierbij tot op heden aan zowel organisatie als fysieke locaties waar deze vormen van mobiliteit samen komen.

Met als gevolg dat de effectiviteit en betrokkenheid vanuit de burger achterblijven. 

 

Hierdoor is het van groot om verder te onderzoeken welke business modellen, mobiliteitsoplossingen en faciliteiten optimaal aansluiten bij de wensen en kenwerken van regionale gebieden.

Indicatief voor de uitdagingen in de regionale gebieden is dat concessies voor laad- en deelmobiliteit in grotere steden verkocht kunnen worden door gemeenten.

Dit is niet de situatie in regionale gebieden, waar de business case voor het realiseren en uitbaten van laadinfrastructuur en deelmobiliteit doorgaans moeilijk realiseerbaar is.

 

 

Doelstelling

 

Op basis van de hierboven omschreven probleemstelling, kent het project drie doelstellingen:

 

  1. Versnellen van de energietransitie

  2. Realiseren samenwerkingsinitiatieven voor minimaliseren overbelasting energie netwerk

  3. Integreren van regionale initiatieven omtrent deelmobiliteitsoplossingen

 

In lijn met de Regionale Mobiliteitsstrategie en het Living Lab Slimme Mobiliteit Zeeland kent de doelstelling van dit project een strategie van starten met kleine pilots in quadrupel samenwerkingsverbanden, waarbij vanaf de start gezamenlijk kennis deelt en opdoet.

Om vervolg op basis van deze leercurve de volgende stap te kunnen zetten naar opschaling op een efficiëntere en kosteneffectieve wijze.

Waarbij in de eerste fase van het project geïnventariseerd zal worden welke business modellen, infrastructuur, deelmobiliteitsoplossingen en faciliteiten op de MobiliteitsHUBs gerealiseerd dienen te worden, om optimaal aan te sluiten bij de wensen en kenmerken van regionale gebieden.

Waarna de prototypes gedurende het project verder ontwikkeld, getest en geoptimaliseerd zullen worden binnen het quadrupel samenwerkingsverband.

 

De bovengenoemde doelstellingen worden nader toegelicht aan de hand van deeldoelstellingen

 

Versnellen van de energietransitie

a.   Versnellen van energietransitie binnen de regionale energietransitie door het realiseren van laadinfrastructuur, slimme laadoplossingen en deelmobiliteitsoplossingen van en naar deze infrastructuur. Waardoor elektrisch rijden toegankelijker wordt voor bedrijven en inwoners in regionale gebieden.

b.   Faciliteren van benodigde energievoorziening voor toeristische verkeersstromen

c.   Faciliteren van lokale aanvullende diensten op en nabij mobiliteitshubs voor het maximaliseren van de impact een aansluiting bij burgers. Denk hierbij aan diensten zoals pick-up points vanuit postbedrijven en supermarkten, Wi-Fi, sanitair, beveiliging). Dit zorgt ervoor dat oplaadlocaties toegevoegde waarde krijgen binnen regionale gebieden en aangrenzende woonwijken/dorpskern. Waarmee reisbewegingen worden verminderd en inwoners en bedrijven een veilige oplaadlocatie nabij hun huis/bedrijf hebben. Met als resultaat een snellere adaptatie van elektrische mobiliteitsoplossingen.

 

Samenwerkingsinitiatieven voor minimaliseren netoverbelasting

a.   Ontwikkeling van oplossingen voor het opwekken opslaan van duurzame energie. De voornaamste techniek hiervoor zullen zonnepanelen betreffen waarbij het (tijdelijk)opslaan in batterijen een essentiële rol speelt in de impact van de verduurzaming. Tevens zullen mogelijkheden onderzocht worden voor alternatieve opwekvormen zoals kinetisch, gevel zonnepanelen, opwek vanuit asfalt, etc.

b.   Ontwikkeling van “slim laden” toepassingen, bijvoorbeeld laden met lager vermogen bij een langere beschikbare laadtijd

c.   Ontwikkeling voor het reserveren en afrekenen van oplaadpunten, waarbij een kostenprikkel word gecreëerd om te laden op voor het netwerk gunstige momenten.

d.   Ontwikkeling van vehicle-to-grid (V2G) toepassingen voor beter balanceren energienetwerk en minimaliseren piekvraag.

 

Integreren van deelmobiliteitsoplossingen gericht op regionale gebieden

a.   Initiatieven omtrent o.a. deelfietsen, elektrische auto’s en scooters integreren en uitbreiden waar nodig. Met als doelgroepen: scholieren, woon-werkverkeer, toeristen en bewoners)

b.   De ontwikkeling van de benodigde technologie voor het reserveren/gebruik van de verschillen deelmobiliteitsoplossingen. Met als doel de integratie van de verschillende initiatieven en verhogen gebruiksgemak vanuit inwoners en toeristen.

c.   Ontwikkeling communicatie technologie/platforms MaaS (Mobility as a Service). Met als doel het verhogen van het gebruiksgemak en integratie van de verschillende initiatieven

 

 

Bovenstaande doelstellingen worden binnen het project bereikt aan de hand van de ontwikkeling en realisatie van 12 MobiliteitsHUBs (6 in Vlaanderen en 6 in Zeeland) met een een totaal van 60 laadpunten.

Tevens zullen deze MobiliteitsHUBs fungeren als een centraal punt waar van en naar toe gereisd kan worden aan de hand van deelmobiliteitsoplossingen zoals elektrische fietsen, scooters, deelauto's, etc.

Ook zullen faciliteiten zoals pick-up points, beveiliging en WiFi gerealiseerd worden om de HUBs te laten fungeren als veilig en centraal service punt in regionale gebieden.

 

Op basis van de prototypes en het testen hiervan zullen steeds aanscherpingen gemaakt worden leidend tot verder optimalisatie.

De Gebruikers Community en Innovation Communities die binnen het project zal worden opgezet speelt hier een essentiële rol in.

Door burgers, het bedrijfsleven (MKB), overheden en kennisinstellingen en overheden te laten samenwerken, kennis te delen en te innoveren.

 

Daarmee hebben deze HUBs een direct impact op:

 

  • Klimaatdoelstellingen/energie transitie - door het toegankelijker maken van elektrisch rijden/mobiliteit voor burgers en toeristen. Met name naarmate de energietransitie verder vordert zal blijken dat voor midden- en lagere inkomens het realiseren van laadinfrastructuur aan huis geen optie is. Deze urgentie voor toegankelijke laadinfrastructuur zal verder toenemen naarmate energie en brandstofprijzen verder zullen stijgen.

  • Leefbaarheid: door het terugbrengen van faciliteiten naar regionale gebieden en het aanbieden van veilige locaties voor het opladen/parkeren zowel voor burgers als hun voertuigen.

  • Bereikbaarheid: Het realiseren van een integraal deelsystemen van deelmobiliteitssystemen door het gebruik van HUBs is van groot belang voor de bereikbaarheid in de regio, zowel voor inwoners als toeristen. De realisatie van een veelzijdig en dekkend mobiliteitsnetwerk is nog belangrijker voor kwetsbare groepen in de samenleven zoals minder validen en ouderen. Waarbij beperkte mobiliteit snel leidt tot isolatie en eenzaamheid. Hiervoor is van een belang op een goede integratie met het openbaar vervoer netwerk te realiseren.

Picture1.jpg
Screenshot 2022-03-31 121752.png
bottom of page